Jeng3,siapa kah diriku?

My photo
Assalammua'laikum dah salam sejahtera.Nama diberi Mohd marzuq imran,pelajar uia.Motto fav saya ialah "doing the best is more important than being the best!"(dapat masa kat uia pj). Enjoy :)

Thursday, January 7, 2010

uia pj --> uia Gombak

Assalammua'laikum...
saat jam terus berdetik,hari berganti hari,minggu berganti minggu,x sangka aku dah duduk uia pj nak dekat 2 thn dah.x terasa pun lamanya.mungkin pasal sibuk sgt.dulu masa baru masuk uia,rasa mcm 2 thn!?lama nya.x sangka rupanya2 masa skang berlalu ngan laju sekali...

aku kira2,aku cuma tinggal lagi sebulan or 2 bln je kat uia pj,insyallah...rasa syg sekali nak tinggalkan uia nie.maklumlah,dgr khabar,uia pj lah yg paling dijaga,berbanding ngan uia2 lain,mungkin x seketat uia pj rule dia.Uia lain sume,lbh bebas pergaulan diorg sume.Rasanya,kita2 yg dari uia pj lah yg kena terus menjaga pergaulan kita,x tertiru dgn uia yg lain or Universiti lain yg lbh bebas pergaulan dia berbanding kita.

Ingat lagi masa aku kena pilih nak masuk uia,or masuk miat or masuk matrix kat melaka.Mmg tough tul nak wat choice.kalu masuk matrix,wat setahun je,kalu miat,blh pi luar negara.Uia lak dah lah 2 thn,and dpt pi bljr dlm negara je.huhu.
so camna aku leh pilih uia ek?

imbas2 kembali,aku x pilih masuk matrix,psl kalau nak sambung ke U,susah,kena dpt pointer tinggi,kalu uia,Insyallah masuk uia gombak.
Kalu miat,pi luar negara mmg best,cuma mslh besar dia,org MARA pi kasi kat aku bljr kat rusia,meaning aku kena bljr bahasa Rusia..Aku nie,bab2 bahasa,mmg dah serik sikit nak belajar,sejak bljr bahasa jepun kat uniten 3 bulan,aku dpt tahu yg aku nie,mmg x sesuai bljr bahasa,psl nak bljr bahasa,kena dgr and tangkap cikgu ckp apa,and praktis byk,x leh baca je...memangdangkan aku nya mslh pendengaran,so mmg x sesuai lah...and susah...

And kalu kat miat,kena bljr engineer maritim.Mmg x minat lansung maritim.huhu.kalu kasi aeroplane blh lah pertimbangkan lagi...

so aku pun masuk uia pj.huhu.

Tp pikir2 balik,mungkin ada hikmah sume nie.Contohnya mslh telinga aku.walaupun sebab tu aku x pi miat tu,tp mungkin sebenarnya Allah telah menyelamatkan aku.Mungkin iman aku x cukup kuat lagi tuk menghadapi mslh yg mungkin dihadapi di luar negara,cthnya mcm pergaulan bebas yg terlampau,and many2 more..Sume benda yg Allah buat,sume ada benefit dia.x terkecuali pun walaupun satu pun..

And bila aku dah masuk uia,baru lah nampak uia nie,mmg special,x mcm U lain langsung..Hampir semua terjaga.Mungkin rule dia ketat sikit,tp still best.Kat uia nie,aku jumpa ramai org yg mengajar aku lebih mendalam tentang islam,dicampur pulak dgn ceramah2 yg ada(walaupun sikit je aku pi,psl sibuk.Tp yg paling penting,niat kita).Kat U lain mmg harapan lah nak wat camni.huhu.Ditambah lagi dgn subjek BTQ and FIM,walaupun sesetengah org nampak remeh je benda nie,tp subjek ni,penting jugak..subjek nie mana ada U lain ajar..

mmg Bersyukur gak masuk Uia nie...byk lagi hikmah aku dpt,tp mungkin panjang sgt kalu nak cite,huhu.

walaupun 2 thn,tp at least xde lah tension sgt bljr.And blh lah berjinak2 dgn cara2 belajar kat U nanti..mmg byk gak kelebihan UIA nie....

Tapi,masa aku dekat pj nie,nak dekat berakhir...Byk kenangan manis dah pahit,bljr dlm kelas kat smawp yg panas,wat exp kat lab yg sejuk,tp kena naik tangga kekadang(psl 1st year,sis sume naik lift,bro x de chance naik,2nd year,lift x btul)....Nyayi lagu Uia asasi ("we are the torch bearer for the ummah!!"),bljr silat kat sini,buat bbq kat block E(bahaya tul,blok E tu dah lah dr kayu,ish3).derma darah,bljr kat lib yg sejuk di meja fav aku,..and many2 more....
Lps nie bljr kat dlm lecture hall je...silat pun,x pasti dtg x..kat Uia gombak nanti,mmg dah sibuk gila...

tp nak wat camna,kita kena sentiasa bergerak ke hadapan,sampai bila nak tgk belakang je.huhu,tul x??

So,konklusinya,majulah sukan tuk negara...
Opss,slh ckp.hehe.
Uia nie,mmg best,and mmg x menyesal aku masuk sini.Semoga Uia ni,akan terus mengekalkan tradisinya.(kecuali balik hari ahad,buat lah balik hari isnin blh,asalkan dtg kelas.huhu)

Rasanya itu je buat masa nie...
Nasihat dari saya tuk sume lagi2 kpd sy sendiri,betulkan niat kenapa kita bljr sepanjang hidup kita nie,and cari lah ilmu dgn cara yg halal,ikut cara cikgu kita(kalu cikgu kata jgn meniru,jgn buat,x berkat ilmu)..
Yg baik dtg dari Allah,yg buruk dtg dari kesilapan sy sendiri.
sekian..

4 comments:

  1. go adik goooo belajar rajin2 okeh bebeh muaahhhhh

    ReplyDelete
  2. thanks kak <3
    buat qila semangat nak masuk uia ni heee~~ <33333

    ReplyDelete