Jeng3,siapa kah diriku?

My photo
Assalammua'laikum dah salam sejahtera.Nama diberi Mohd marzuq imran,pelajar uia.Motto fav saya ialah "doing the best is more important than being the best!"(dapat masa kat uia pj). Enjoy :)

Tuesday, August 7, 2012

And the story end here....


gambar stadium di terengganu
Assalammua'laikum.
     haish,x sangka robot yg kami sume berusaha nk buat selama 6 bulan akhirnya dah pun beraksi dlm dewan kat terengganu tu. Tp kdg2 rasa x puas hati gak,psl buat robot 6 bulan,masuk field 26 minute je(10 minute test run,4 minute each match). Of course lah kalu kami dpt mara ke next match,kami dpt lawan lagi,tp bukan rezeki kami kali nie. At least dua2 team dpt 2 menang and 2 kalah.

     Dan buat pertama kali juga, aku dapat masuk field. hehe. Tahun lepas masuk sekali je,jadi pit crew. X sangka lah pulak kali ni Alhamdulillah dpt masuk field.Tapi masa first time nk masuk agak gementar lah.Aku dah lah x biasa sgt benda2 camni. Slmt masuk dgn member2.kalu x,aish,mmg mengeletar lah aku masa masuk tu.Masa ni dptlah tgk game tu dekat2.






     Tapi sblm kitaorg masuk untuk bertanding robot,First sekali kena verify kan robot2 kami tu supaya x melebhi had yg dia kasi. First test dimension.DIa ada sediakan satu kotak,kita just letak robot kita dlm tempat tu,lps tu dia tutup.

     Second test dia akan check robot lps dah extend,psl dia dah extend pun ada limit brp panjang dia blh extend. Nanti dia akan suruh extend sume benda. Aku ari tu extend kn sume pakai manual je(auto leh je,tp nanti takut dia terlbih pulak).huhu.

    Third test pula dia akan check voltage kita, xleh lps 24 V(tapi kalu lbh by 5% blh.). so masa tu kena tunjuk lah kat mana kitaorg nya power supply.Masa ni susah sikit lah,psl kami punya robot(robot collector) nya circuit serabut sikit,sok kena selak2 sikit br sampai ke power supply dia. :p

     Lasty berat.Memadangkan ketiga2 robot campur xleh lps 50kg.Yg nie dia akan timbang one by one lps tu dia akan add lah total. Kallu x silap aku team A total 49.3kg,team B 49.7kg. Tapi kdg2 nilai dia nik turun,psl kdg2 kitaorg ada add or remove something dr robot2 kitaorg.Tapi Alhamdulillah still lps lah.huhu.
lepas tu ada lah sesi menangkap gambar2 untuk robot2 kami untuk buat "IC" diorg.

    Kali ni byk U masuk,tp psl aku x dpt sgt nk pusing2 mcm thn lepas,so x dpt sgt tgk design robot.Tapi dpt lah gak tgk sikit2. Kali ni most U ada lah similiarity,x mcm thn lepas. Tapi Ramai dah start pakai sistem pneumatic, and lps ada kwn aku tanya,diorg kata sistem ni x mahal pun,tp kena ada bahan2 dia lah and kena ada knowledge sikit. Bateri kali nie mmg sume dah start pakai Bateri lipo (bateri kereta mainan).


masa test run team A,borak2 ngan org2 robocon sblm masuk field

 Masa test run tuk team A, kami lah  kumpulan first yg rasmi kan test run atas field tu, pasal kami team yg daftar plg awal(kul 11). Ada je sebenarnya slot lain,tapi saja ambik first. Maybe psl kami first team,bila tanya berapa org leh masuk,org robocon kata masuk je lah berapa2 pun,so kami pun masuk lah ramai2 (tapi xdelah ramai sgt,rsnya 10 org kot,yg lain duduk luar,xde keje lah pulak sume masuk).




Hafiz dtg menceriakan suasana
      Masa test run,masa kami nk cuba robot kami(collector), tiba2 x nk start dr step plg awal(awal2 dia kena naik tangga),so trus lah proceed ke next step,tp masa tu lah pulak ada masalah ngan unltrasonic kami,so system mekanikal kami ter'hang'. Kalu nk betulkan,mmg ambik masa lama lah,x cukup masa nk betulkan masa testrun tu...So lps tu kam ijust ambik nilai2 ldr untuk kegunaan masa depan(tp x guna pun,huhu). Masa tu mmg down sikit lah,psl robot x dpt nk cb...
Team B test run pihak Robocon dah strict balik,dia kasi 7 org je masuk dlm,and yg lain kena berdiri jauh and luar dr field tu.



    Kalu x silap aku,kitaorg sume lps dah sampai 10/7 tu,kita org malam x tido tuk siapkan apa2 coding or tuk cuba apa2 coding tgk kalu leh improve lagi. Sebenarnya blh je buat pagi,tp masa pagi2 n ptg2,panas kat luar.Field kami yg kami bw kena letak dekat halaman luar,so kalu pagi2 or ptg2,mmg terbakar sikit lah kami.
Nanti bila dah waktu subuh,kitaorg solat kat masjid yg berdekatan,and lps tu kadang2 kami pi pantai yg ada dekat situ.Masa tu pagi2,dpt lah tgk matahari terbit.



    14 and 16 july,perlawanan pun bermula. Nama team kitaorg IIUM ROBOTEAM A  dan IIUM ROBOTEAM B. Dua2 team kena lawan total 4 kali,and sambil tu kumpul mata. End result dua2 team berjaya menang 2 kali,and 2 kali kalah. Tapi kejadian yg plg aku ingat masa perlawanan second,psl masa tu robot collector dah diletakkan atas robot auto,and robot auto pun gerak naik atas ramp. Cara untuk robot auto pegang robot collector ialah dgn pakai magnet. Masa robot auto naik ramp,aku ternampak robot collecotr mcm tertanggal dr robot autoya magnet,so br je nak masuk,tp nampak mcm dah ok. Lepas tu robot auto pun turun dr ramp. Trus robot collecter tu jatuh dr robot auto. Cpt2 aku trus masuk tuk angkat robot tu. Tapi masa aku masuk tu,aku main masuk je,x angkat tangan pun. Kawan aku kata masa tu slh satu judge ckp "eh dia dah masuk field" tapi selamat xde pape penalty kena.. Lepas dah ambik robot kami tu,tgk2 gripper robot kami patah(tapi sikit je,blh baiki lah). Lps dah angkat robot tu kuar,baru aku perasan yg tangan aku terluka.maybe psl gripper yg patah tu. Ada lagi parut tu samapi skung :)  . memori tuk masa akan dtg. tapi x th lah brp lama parut ni akan ada.

    Memandangkan pertandingan kali nie siapa yg highest dlm group je dpt pi,so kami pun x dptlah melanjutkan kaminya perlawanan.. Agak sedih gak tapi nk buat camna,xde rezeki. At least ada improvement. Thn lepas menang sekali,thn ni dua kali,thn depan  menang 3 kali n sekaligus ke round seterusnya,Insyallah.

   Balik2 tu kami trus ke pantai. Main2 tepi pantai,guling2 kan org masuk dlm laut and pasir,and many more.Byk lagi benda kami buat,tapi nk cite sume mmg x abis2 lah kan?huhu.
bergambar tepi pantai
  
       Hari final tu,kami pagi tu pergi ke pasar payang. Saja beli2 apa2 mknn and baju2 + sauvenir2. Sister ada juga yg beli baju raya(kalu x siap aku lah).
        Dalam bas masa perjalanan balik,kami sume mostly just tido je,maklumlah dah lama x cukup tido. Tapi sempat gak berhenti di masjid terapung demi menunaikan perintah Allah,sblm mkn aiskrim beramai2. Dalam bas kami adakan juga undi perkataan2 yg ada beberapa org salah sebut,untuk tentukan siapa ayat yg plg pelik dan best... Antaranya tokai=taiko,hohoho=penemuan,penjawat ayam=penjabat awam.

     Rasanya itu je kot. Yg sedih aku lepas nie dah x dpt masuk dah Robocon sebagai ahli(just blh tolong2 je). Tapi at least aku dah dpt exp mcm2 masuk RObocon nie,Insyallah berguna pada masa hadapan. Lepas nie kami target MUROC pulak.

    Apapun nk ckp terima kasih lah kepada sume member2 IIUM Roboteam, best dpt berkenalan ngan korang and berkerja ngan korang, and minta maaf atas segala salah silapku,mohon diampunkan. Maybe kita kalah,tapi at least kita dah try yg terbaik kita mampu. Lepas ni jumpa2 tgh2 jalan jgn lupa tegur : p

                                           "Do your best is more important than being the Best"

                                                            gambar2 kenangan.

upacara menanam sdg dilakukan.siapakah mangsa??








buat bbq :)
Gambar2 bersama semua ahli kumpulan
gambar2 robot kami

2 comments: